SU'YA DAMLAYAN FARKINDALIK: MULTİDİSİPLİNER SU OKURYAZARLIĞI EĞİTİMİ
121
14:42
25.04.2025

Güncel çevre sorunlarının başında su kirliliği ve tatlısuya ulaşımın gün geçtikçe zorlaşması gelmektedir. Suyun verimli kullanımı, suyun musluğa gelene kadarki yolculuğu, arıtımı, su döngüsü, fiziksel ve kimyasal özellikleri, su-enerji ilişkisi ve gelecekteki durumu gibi temel bilgilerin anlaşılmasını gerektirir. Suya ilişkin tüm bu bilgileri bilen ve içselleştiren bireyler su okuryazarı olarak suyun sürdürülebilir kullanımı, korunması ve gelecek nesillere yaşam standartlarına uygun aktarımı için çaba sarf eder (Hui-Shuang, 2018). Proje kapsamında öğretmenlere literatür temelinde belirlenen su okuryazarlığı içeriğinin, etkileşimli seminerler ve doğa temelli öğrenme uygulamaları ile kazandırılması ve öğretmenlerin su okuryazarlığı eğitimini sınıf ortamlarına daha aktif, etkin ve yenilikçi uygulamalarla taşıyabilmeleri amaçlanmaktadır.   

      Su okuryazarlığı eğitimlerinde multidisipliner bir yaklaşımın vurgulanması ve edinilen bilgilerin daha geniş bir kitleye yaygınlaştırılabilmesi adına projenin hedef kitlesini Fen ve Sosyal Bilimler ile Sınıf öğretmenleri arasından seçilecek 24 katılımcı oluşturacaktır. Katılımcıların belirlenmesinde hizmet süresi, gönüllü katılım gibi kriterler göz önünde bulundurulacaktır.

      Proje kapsamında; anlatım, tartışma, beyin fırtınası gibi geleneksel öğretim yaklaşımları ile dijital araçların kullanımı, saha gezileri (Kaptaj, HES, Atık su arıtımı), ileri teknoloji laboratuvar uygulamalarının yapıldığı zengin atölye çalışmaları ve inovatif tasarımların yapıldığı STEM etkinliklerinin alanında uzman eğitmenler tarafından etkileşimli bir şekilde öğretilmesi yöntem olarak belirlenmiştir. 

      Proje verileri veri çeşitlemesine gidilerek nicel ve nitel araçların birlikte kullanılması ile toplanacak, nicel (tek örneklem t-testi, anova) ve nitel (içerik analizi) analiz yöntemleri ile veriler analiz edilecektir.

      Proje sonunda öğretmenlerin su okuryazarlık düzeylerinin artması beklenmektedir. Projede su okuryazarlığı içeriğinin dijital araçlar ve STEM eğitimi ile entegrasyonu sağlanmıştır. Bu bağlamda öğretmenlerin dijital yetkinlikleri ile STEM öz yeterliklerinde de olumlu bir değişim gözlenmesi beklenmektedir.  Projemiz ile öğretmenlerde su okuryazarlığı eğitimine ilişkin bir perspektif oluşturulacak ve bu perspektifin, sınıflarında yapacakları aktif uygulamalar ile öğrencilere yansıması sağlanacaktır. Sonuç olarak her damlası gün geçtikçe daha da önemli bir hale gelen suya yönelik geniş kitlelerde bir farkındalık oluşturulacak ve suyun korunarak gelecek nesillere aktarılması için bir adım atılmış olacaktır.

Bu kapsamda projemizin açılış toplantısı İl Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda yapılmıştır.

25-04-2025

Yayın Tarihi: 25.04.2025