İl Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE Değerler Eğitimi İl Koordinatörlüğü, Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Battalgazi Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü iş birliğiyle gelen Eğitim Uzmanı Dr. Ahmet ALKAYIŞ hocamızın anlatmış olduğu “Sınav Kaygısı, Etkili Ders Çalışma ve Motivasyon” konulu konferansımıza sevgili öğrencilerimiz yoğun ilgi gösterdi.
Dr. Alkayış, Malatya ilinde üniversiteye hazırlanan lise son sınıf öğrencilerine, “Sınav Kaygısı ile Nasıl Baş Ederiz? Konusu üzerinde durarak:
ØSınav anında sonucu değil, süreci düşünmek gerekir. Sınav süresi boyunca sonuca odaklandığında, acaba çözdüğüm sorunun sonucu doğru mu?
ØOptik kodlama işlemi yaparken kaydırma yaptım mı?
ØBütün sorular böyle zor olursa ne yapacağım? gibi konular üzerinde durdu.
Bu durumda adayın yapması gereken; kendine güvenli alanlar yaratarak, daha önceki dönemlerde elde ettiği başarıları dikkate almalıdır. Öğrencilere, sınava hazırlık dönemine ilişkin önemli bilgiler veren Alkayış, “sınav öncesi olumsuzluklara gözler ve kulaklar kapatılmalı, mümkünse bu tür duygulara bile ket vurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Son olarak Dr. Alkayış öğrencilere, başarılı olacaklarına inanarak;
ØYaşamı ve ders çalışmayı sevmeli.
ØYapılacak çalışmaları asla ertelememeli.
ØBelli aralıklarla kendine zaman ayırmalı.
ØDers dışı kitapları okumayı ihmal etmemeli.
ØArada bir kendini ve sevdiklerini ödüllendirmeli.
ØBaşarıları olduğu gibi başarısızlıkların da olacağını unutmamalı.
ØNe istediğini bildiği için asla hedeflerinden taviz vermemeli.
ØZaman zaman olumsuz şeylerin moralini bozacağını unutmamalı.
ØKendi kendine çözüm yolları üretmeyi bilmeli, gibi ifadeleri kullandı.
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programın sonunda Alkayış, öğrencilerin sorularını cevapladı.
Dr. Alkayış, Malatya’daki ikinci programında, il genelindeki rehber öğretmenler ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü son sınıf öğrencileriyle buluştu. Alkayış, rehber öğretmene “Eğitimde Rehber Öğretmenin İnovatif Bakışı” başlıklı konferansını gerçekleştirdi. Alkayış; hayatta yaşadığımız ve karşılaştığımız bütün olaylar aslında bir anlama sahip olmakla birlikte, bu olaylara anlam veren bizim bakış açımız, duygu ve düşüncelerimizdir. Yaratıcı düşüncelerin temelinde bakış açılarımızı değiştirebilme esnekliği yatar. Çünkü hayal etmek, üretmek, ürettiğini geliştirerek bir sonra kuşağa aktarmak, insanın bio-psişik özelliğidir, dedi. Rehber öğretmenler için de, “Mesleki danışmanlıkta nelere dikkat etmeliyiz, konusuna dikkat çekerek;
ØÖğrencinin hangi işleri ne derece yapabildiğinin farkında olup olmadığı,
ØMevcut seçenekleri inceleme, başka seçenekler olup olmadığını araştırma,
ØSeçeneklerin her birini, istek ve beklentileri karşılayıp karşılamadığı,
ØBir eğitim ortamından, bir çalışma alanından, kısaca bir meslekten neler beklediğini açık ve net bir biçimde ifade edilmesi konuları üzerinde durdu.